29/12
I morse mötte jag det andra "gubbgänget" - de som förmodligen är mer välutbildade och pratar bra engelska. Varje morgon verkar de gå tillsammans längs havspromenaden, prata och göra lite gymnastik i väntan på soluppgången. Idag 7.21. De är fem stycken, och verkar ha det mycket trivsamt. En av dem hälsar solen med `namaste` högt upp en stund när solen kryper uppåt. Fö hälsar många i Indien  solen, när den visar sig.
 
Om man ser något kvinnogäng, så är det mot kvällningen, när det svalnar. De kvinnor som joggar eller motionerar gör det oftast inte i grupp.
 
Jag mötte också Mohan, han vars cykel jag har. Han berättade att han planterat hundratals palmer längs strandpromenaden, ibland i ösregn och ibland efter att med stort besvär ha transporterat sötvatten på sin motorcykel. De växte upp fint ett par decimeter. Sen kom grävskopor och mejade ner allt. Grävskoporna är igång redan före sju, har jag sett... Vid "sunset point" är det numer flott, med cement och marmor, engelskinspirererad tuktad grönska, och små tåg för turister att ta sig uppför kullen i serpentiner till ett krigsminne från kriget mot Pakistan (- tror det var 1970 nånting). Inga bänkar att sitta på vid stranden, bara flott och otrivsamt. 
 
 Havet ligger framför på bilden. Vad man ska ha detta tak till, förstår jag inte.  Förut fanns träd som skuggade.På sommaren blir marmorplattorna glödheta, dessutom!
 
Här är som sagt allt dyrare än i Rishikesh. Te, kaffe, mat dubbelt så dyrt i rupier. Jag tror ändå att jag klarar ekonomin bra. Det är härligt att inte behöva vända på slantarna! Många svenska pensionärer skulle kunna ha det mycket bättre (både ekonomiskt och på andra sätt) här än hemma.
 
Här syns tydliga spår efter portugiserna. Förutom kyrkorna också arkitektur. På bilden nedan ett övergivet klubbhus.
 
 
Tror datorn eller jag fått fnatt! Varför två bilder vet jag inte!
 
Dock finns också fint bevarade hus mitt i slummen:
 Tempel på vägen mot centrum, lortigt med uppbruten gatubeläggning och sjaskiga hus. Allt blir så förstört av väder och vind här -kanske mest pga saltvattnet. Det här huset måste underhållas noga, men jag har aldrig sett när det görs. 
 
Till sist en bild på det ekipage där man säljer  kokosnötter nere vid hamnen:
 Det är en Royal Enfield